The holy Holgainlägg

Eftersom att ni är en del som har frågat om det både på bloggen, bilddagboken och flickr, så tänkte jag att det skulle vara bra att skriva ett sammanfattande inlägg om dessa fantastiska plastkameror.

VAD ÄR EN HOLGA?
En Holga är en kamera helt i plast (förutom två metallclips som håller ihop kamerans bakstycke med resten av kameran samt en fjäder som sköter slutaren) som började tillverkas i Kina på 80-talet. De spreds senare till västvärlden och vid 90-talet kunde man tex få en Holga som present om man började prenumerera på en tidning eller om man vann ett spel på ett nöjesfält osv.
Holgor brukar man dela in i kategorin leksakskameror, men namnet är aningen missvisande eftersom att man kan ta faktiska bilder med dem. Det som egentligen avses med namnet är deras enkelhet: gemensamt för alla leksakskameror är nämligen att de har löjligt få inställningar. Vanligen är de analoga och man har ofta möjligheten att multiexponera* filmen eftersom att den inte dras upp automatiskt. Ljusläckor* är vanliga pga kamerornas dåliga uppbyggnad.

Den kameran jag har heter Holga 120 CFN (en röd, men den finns i många andra färger också) och speciellt med just den modellen är att
1) Den har ett B-läge, vilket gör att du kan ta hur långa exponeringar du vill
2) Den har färgblixt: Gul, blå, röd eller vit.

VARFÖR HOLGA?
För många fotografer är ljusläckor och dyl. det värsta som kan hända, men för de som använder leksakskameror (lomografer) är det just detta man är ute efter. Leksakskamerorna ger många en helt ny möjlighet att vara kreativ och exprimentera med färg och ljus, och kravet på kvalité är inte högt eftersom det istället är känslan man vill fånga. För att illustrera vad syftet med leksakskameror är, har någon gjort en lista på lomografins* 10 gyllene regler:

1: Take your camera anywhere you go
2: Use it any time - day and night
3: Lomography is not an interference in your life, but part of it.
4: Try the shot from the hip
5: Approach the objects of your lomographic desire as close as you can
6: Don't think
7: Be fast
8: You don't have to know beforehand what you captured on film
9: Nor afterwards
10: Don't worry about any rules.


VAR FÅR JAG TAG PÅ EN, OCH HUR MYCKET KOSTAR DET?
Kameror:
En bra svensk sida som säljer Holgor och andra leksakskameror är Kaffebrus.nu Där kan du också köpa film och andra tillbehör såsom filter och fisheyeobjektiv till hyffsade (fraktfria) priser. Ett paket med en Holga 120 CFN, tejp och två fotoböcker kostar där 729 kr. Innan fick man även med ett paket film också, men de verkar ha tagit bort det.
En uppsjö av kameror, olika filmer och alla dess tillbehör finns på lomographys hemsida.

Film:
Om du inte vill köpa film genom internet, kan du ofta köpa film i större fotobutiker, själv brukar jag köpa min film på Japan Photo eller Expert. Till Holgor kan du använda dig av all slags 120-film såsom färg, s/v och dia. En ljuskänligare film på 400 iso är dock att rekommendera, eftersom att bilderna annars lätt blir för mörka (om de inte tas i direkt solljus) En rulle brukar kosta runt 80-100 kr och du kan ta 12-16 bilder på varje rulle, beroende på om du har ställt in din kamera på 6x6 formatet eller 6x4.5. Om du köper en filmadapter till din Holga, så kan du även använda dig av den vanligaste typen av film: 35 mm. Den är också betydligt mycket billigare än 120-film. Det finns även filmadaptrar för polaroidfilm, men dessa är dyra och filmen likaså (som bekant)

Framkallning:
Jag brukar framkalla mina filmer hos Japan Photo, eftersom att de är billigast vad jag vet (89 kr /rulle) i Göteborg. Jag vet att Expert på Avenyn i Gbg också framkallar 120-film, men de kan ju naturligtvis skilja sig från andra expertbutiker. Crimson framkallar också 120-film, men de är av det dyrare slaget, men samtidigt lär kvaliteten vara ganska bra eftersom att många proffsfotografer framkallar sin bilder där.


EXEMPEL PÅ HOLGABILDER:




*Multiexponerad bild: En bild där du har tagit två eller fler bilder på ett och samma ställe på filmen och resultatet blir att du sedan får flera bilder som flyter ihop i varandra. (se bild 2, 4 och 10)
*Ljusläckor: Uppstår då kameran inte är helt ljustät och tillåter ljus sippra in från tex skarvar som delvis "förstör" filmen. Syns oftast på bilderna som röda fält, se 6:e och 9:e bilden ovan.
*Lomografi: Det ryska företaget Lomography producerar idag majoriteten av alla leksakskameror. Från namnet kommer därför termerna lomografer och lomografi.

Hoppas ni har blivit lite klokare :)
//A

Kommentarer
Postat av: Mimmi

jag kan inte annat än älska dina beskrivningar <3

2009-06-03 @ 19:37:37
URL: http://tjabbafetto.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0