Min dator är sjuuuk

2009-03-31 kl 21:03:54
Viruset har nu officiellt krashat min dator och jag behöver installera om hela windows för att jag ens ska kunna starta den. Musiken är safe och alla mina bästa bilder eftersom att de ligger på min externa hårddisk. Men det är ju egentligen inte det man är mest rädd om, utan de bilder som faktiskt berättar något om hur man har haft det en dag och hur alla såg ut och vad man gjorde etc.
Pappa kommer hit på fredag och ska hjälpa mig rädda resterande 99% som fortfarande ligger på mina interna diskar. Wish me luck!

 The holy Holgainlägg

2009-03-31 kl 00:38:28

Eftersom att ni är en del som har frågat om det både på bloggen, bilddagboken och flickr, så tänkte jag att det skulle vara bra att skriva ett sammanfattande inlägg om dessa fantastiska plastkameror.

VAD ÄR EN HOLGA?
En Holga är en kamera helt i plast (förutom två metallclips som håller ihop kamerans bakstycke med resten av kameran samt en fjäder som sköter slutaren) som började tillverkas i Kina på 80-talet. De spreds senare till västvärlden och vid 90-talet kunde man tex få en Holga som present om man började prenumerera på en tidning eller om man vann ett spel på ett nöjesfält osv.
Holgor brukar man dela in i kategorin leksakskameror, men namnet är aningen missvisande eftersom att man kan ta faktiska bilder med dem. Det som egentligen avses med namnet är deras enkelhet: gemensamt för alla leksakskameror är nämligen att de har löjligt få inställningar. Vanligen är de analoga och man har ofta möjligheten att multiexponera* filmen eftersom att den inte dras upp automatiskt. Ljusläckor* är vanliga pga kamerornas dåliga uppbyggnad.

Den kameran jag har heter Holga 120 CFN (en röd, men den finns i många andra färger också) och speciellt med just den modellen är att
1) Den har ett B-läge, vilket gör att du kan ta hur långa exponeringar du vill
2) Den har färgblixt: Gul, blå, röd eller vit.

VARFÖR HOLGA?
För många fotografer är ljusläckor och dyl. det värsta som kan hända, men för de som använder leksakskameror (lomografer) är det just detta man är ute efter. Leksakskamerorna ger många en helt ny möjlighet att vara kreativ och exprimentera med färg och ljus, och kravet på kvalité är inte högt eftersom det istället är känslan man vill fånga. För att illustrera vad syftet med leksakskameror är, har någon gjort en lista på lomografins* 10 gyllene regler:

1: Take your camera anywhere you go
2: Use it any time - day and night
3: Lomography is not an interference in your life, but part of it.
4: Try the shot from the hip
5: Approach the objects of your lomographic desire as close as you can
6: Don't think
7: Be fast
8: You don't have to know beforehand what you captured on film
9: Nor afterwards
10: Don't worry about any rules.


VAR FÅR JAG TAG PÅ EN, OCH HUR MYCKET KOSTAR DET?
Kameror:
En bra svensk sida som säljer Holgor och andra leksakskameror är Kaffebrus.nu Där kan du också köpa film och andra tillbehör såsom filter och fisheyeobjektiv till hyffsade (fraktfria) priser. Ett paket med en Holga 120 CFN, tejp och två fotoböcker kostar där 729 kr. Innan fick man även med ett paket film också, men de verkar ha tagit bort det.
En uppsjö av kameror, olika filmer och alla dess tillbehör finns på lomographys hemsida.

Film:
Om du inte vill köpa film genom internet, kan du ofta köpa film i större fotobutiker, själv brukar jag köpa min film på Japan Photo eller Expert. Till Holgor kan du använda dig av all slags 120-film såsom färg, s/v och dia. En ljuskänligare film på 400 iso är dock att rekommendera, eftersom att bilderna annars lätt blir för mörka (om de inte tas i direkt solljus) En rulle brukar kosta runt 80-100 kr och du kan ta 12-16 bilder på varje rulle, beroende på om du har ställt in din kamera på 6x6 formatet eller 6x4.5. Om du köper en filmadapter till din Holga, så kan du även använda dig av den vanligaste typen av film: 35 mm. Den är också betydligt mycket billigare än 120-film. Det finns även filmadaptrar för polaroidfilm, men dessa är dyra och filmen likaså (som bekant)

Framkallning:
Jag brukar framkalla mina filmer hos Japan Photo, eftersom att de är billigast vad jag vet (89 kr /rulle) i Göteborg. Jag vet att Expert på Avenyn i Gbg också framkallar 120-film, men de kan ju naturligtvis skilja sig från andra expertbutiker. Crimson framkallar också 120-film, men de är av det dyrare slaget, men samtidigt lär kvaliteten vara ganska bra eftersom att många proffsfotografer framkallar sin bilder där.


EXEMPEL PÅ HOLGABILDER:
*Multiexponerad bild: En bild där du har tagit två eller fler bilder på ett och samma ställe på filmen och resultatet blir att du sedan får flera bilder som flyter ihop i varandra. (se bild 2, 4 och 10)
*Ljusläckor: Uppstår då kameran inte är helt ljustät och tillåter ljus sippra in från tex skarvar som delvis "förstör" filmen. Syns oftast på bilderna som röda fält, se 6:e och 9:e bilden ovan.
*Lomografi: Det ryska företaget Lomography producerar idag majoriteten av alla leksakskameror. Från namnet kommer därför termerna lomografer och lomografi.

Hoppas ni har blivit lite klokare :)
//A

 Högskoleprov, dans och en Tiger.

2009-03-29 kl 23:33:38
Lite update:
- Lördag (igår): Skrev högskoleprovet och det kändes rätt bra när jag satt och skrev det, men när jag kom hem och fick se de rätta svaren... Magaaad. Typ hälften rätt på nogdelen (logiktjosan) och orden (wtf jag trodde att det var min starkaste sida?!), drygt hälften rätt på engelskan och läs, och diagrammen gick allra bäst. Hmm. Nåväl, om fyra veckor får jag veta min normeringspoäng.
Köpte en ny tröja från Nakknas kollektion för Weekday på luchrasten
Jobbade natt
- Idag: Försökte få min dator att fungera normalt, med diskutabel framgång, åkte sedan till dansen. Jag måste säga att våran koreografi är den bästa på flera år och idag valde vi vilken låt vi ska ha på uppvisningen. En äkta danceklassiker blev det, jag har ingen aning om vad den heter, men vi lyckades få ihop koreografin så att den passade riktigt bra till den! Så sjukt kul att dansa då ju :) Och som vanligt spårade vi ganska mycket när vi skulle hitta på steg osv, men det blev som sagt riktigt bra. Alla som vill se uppvisningen på Lisebergshallen den 26 april kan köpa biljetter för 80 kr/st genom mig, annars kostar de 100 kr i dörren.
- På lördag: Ska egentligen jobba men jag hoppas på att någon vänlig kollega kan ta mitt pass så att jag kan gå på Tiger Lou. Har redan köpt biljett och allt ju. Rasmus har lovat alla fans att denna turnén ska de spela låtar från alla skivor, så det kommer bli naajs.
Nu är det dags att sova, jag har bestämt mig för att lägga mig innan kl 12 varje kväll hela denna veckan. Vi får se hur det blir med den saken...
Puss hej
//A

 The Hives i bilder

2009-03-27 kl 05:42:29


 Så jävla ösiga, så jävla bra. Lånade Jessicas kompaktkamera till de här bilderna
så därför är de sjukt brusiga allihopa, men ja tycker de blev fina ändå :)
//A

 Festivalerna

2009-03-27 kl 04:25:59
Okej dags för ett nattligt inlägg igen. Guud jag måste sluta vända på dygnet såhär. Men jag kommer med en uppdatering av de sevärda banden på sommarens festivaler. Tack gode gud för att Arvika börjar se lite mer värd ut än innan.

Arvika: Adrian Lux, Anna Ternheim, Bob Hund, Depeche Mode, Detektivbyrån, Fever Ray, Fleet Foxes, Nordpolen, Röyksopp, The Sounds, Welle:Erdball, Yuksek. 1200 kr
Hultsfred: The Dö, Franz Ferdinand, Hello Saferide, The Killers, Klaxons, Markus Krunegård, Mando Diao, Peter Bjorn & John, Regina Spektor, The Sounds, Anna Ternheim. 1500 kr (4 festivaldagar)
Emmaboda: Bob Hund, Crystal Castles, Nordpolen, Markus Krunegård, Moto Boy, Detektivbyrån, MSTRKRFT, Familjen, Hajen, Boys Noize, Franke, Adrian Lux. 800 kr.
Siesta: Franke, The (International) Noise Conspiracy, Junior Boys, Kleerup, Mando Diao, Markus Krunegård, Nordpolen, Phoenix, Placebo, Tiger Lou. 700 kr (fast gratis för mig och Lenne hehe)
Peace & Love: Anna Ternheim, Hello Saferide, Håkan Hellström, Kleerup, Laakso, Laleh, Lykke Li, M83, Mando Diao, Peter Dorthy, Razorlight, Slagsmålsklubben, The Kooks, The Sounds. 1500 kr
Way Out West: Arctic Monkeys, Beirut, Fever Ray, Wilco. 1400 kr
Roskilde: Coldplay, Fever Ray, Fleet Foxes, Håkan Hellström, Oasis, Röyksopp. 1800 DKK

 Satans virus!

2009-03-26 kl 03:52:09
Ååh jag blir så grymt irriterad på den trojanska hästen som har ätit sig fast i min dator och gör den skiiitseg. (Nu kommer Jon kommentera och säga att "ååh det är så bra med Mac för då får man inte virus") Död åt dig säger jag bara. Jag ska skripta ihop ett eget virus bara för dig och din himmlans MacBook.
Det är så fantastiskt att inget av mina tre antivirusprogram kan ta bort mitt virus. Hittade en fil som slog ut det ena av dem, men de andra två?? Och även ifall jag har tagit bort filen 3485798247 gånger så kommer den bara tillbaka varje timma :( Damp!
Samtidigt blir jag väldigt fashinerad över hur mycket tid folk är villiga att lägga på att sitta och skripta ihop program som typ loggar vilka sidor man är inne på, och att sen göra de infekterade datorerna obotliga.
Jag tror jag får ta in pappa för lite experthjälp på this one.


Och om ni undrar varför jag sitter här och skriver mitt i natten på en veckodag så är det för att jag har suttit och pluggat fram tills nu. Men nu ska jag banne mig sova och i sömnen lista ut hur jag ska ta bort all skit.
God natt
//A

 Det är vår!

2009-03-23 kl 22:40:35
Idag:
- Var det vår! Klassen hängde på skolgården enligt den fina Schillerskatraditionen. (Man borde sätta upp bänkar där eller nåt) Är det lika fint väder imorgon blire bannemig till att ta fram vårjackan.
- Pratade vi betyg på foton: MVG till mig. "Egentligen så hade du ju kunnat hoppa in i Foto B gruppen direkt."
- Fick jag jobb på Siesta i maj. Om du ska dit så kommer du att hälsas av mig och Lenne i entrén där vi sätter på ditt festivalband typ. Vi ska göra vårt bästa för att sätta dem lika snett som de alltid sätter mina band!! Gud vad irriterad jag kan bli på sånt! Haha.
Anna Ternheim, Division of Laura Lee, The (International) Noise Conspiracy, Joel Alme, Junior Boys, Kleerup, Mando Diao, Markus Krunegård, Navid Modiri, Nordpolen, Phoenix, Placebo och Tiger Lou, here I come.

 Klassisarna på skolgården i vårsolen.

 Ida provade mina solglasögon

 "Men fota inte då!" *Posa*

 Söta :*


Imorgon:
- Redovisning av projektarbetet för tvåorna. Haha ingen kommer orka lyssna på mig och mina shampooflaskor.
- The Hives med Erik! Anneli känner peppen.

 Howlin Pelle @ Hultsfred 08

 Helgen i bilder

2009-03-23 kl 22:22:17
Helgen var riktigt fin!

Fredag:
Tågade, åkte över Västerbron, blev utskällda av Teddy the chiwawa, åt pizza, drack rosévin, gick till Breathless, dansade med sliskiga killar, pratade med normala, följde med några andra någon annanstans, åkte hem.

Lördag:
Åt nudlar, degade på stan, åt melonkablar, fotade, degade "hemma", åkte till Cirkus, fick två sittplatser, fotade med Johannas kamera eftersom att jag inte fick ha med mig min in, freakde för att konserten var så galet bra: De hoppade runt som tokar, jammade mitt i låtarna och drog ut på dem hur länge som helst, lät publiken sjunga, ändrade på låtarna osv. Kom in på Ace, dansdansdansade, älskade djn, dansade lite till.

Söndag:
Sov länge, packade ihop, tågade hem. Dansa med mig Franz

2009-03-19 kl 00:05:29

"OH WELL I WOKE UP TONIGHT AND SAID I
I'M GONNA MAKE SOMEBODY LOVE ME!"


På lördag. På lördag Johanna.
//A


 Jag är inte död!

2009-03-18 kl 23:37:21
Känns gött att kunna meddela er att jag inte är död. Ni kanske tror det, för jag har inte varit utanför huset (om man bortser från de två gånger då jag åkt till läkaren) på hur många dagar som helst. Idag var jag dock tvungen att åka till skolan för att skriva på ett grupparbete, och då hann jag även vara ute lite i det fina vårvädret. Satt på uteserveringen på Jacobs i Haga nån timma typ med klassen och hade det gött. Haga på våren alltså <3

Förra veckan snöade det, idag var det 10 grader ute. Vädret är minsann nyckfullt såhär års. Jag väntar med spänning på att en tornado ska dra in över stan.

 Manda gör reklam för Coca Cola på Jacobs.

 Fotodesign: Final Part

2009-03-17 kl 16:57:50
Nu när jag är sjuk så pendlar jag mellan tv:n, sängen och datorn. Men efter ett tag blir man trött på vad internet har att erbjuda så då sätter jag mig och knåpar ihop nya designer. Har gjort tre styckna hittils, haha.

Här är väl den mest seriösa, nygammal egentligen, men den blir nog den sista ni ser på det här temat. Jag kanske släpper en helt ny när jag är frisk som ett resultat av min rastlösa kreativitet.
Men det som har hänt är väl mest headern, som går i samma tema som förut fast det är nya bilder och den är lite högre. Och sen har jag ett nytt typsnitt på brödtexten och på länkarna, för jag tycker att det förra var jobbigt att läsa (men det var fint) Jag tyckte inte om att mellanrummen mellan bokstäverna var så stort, så nu ser det mer ordningsamt ut.


Fotodesign: Part 1
Helt ny header, helt ny bakgrund. Fotodesign: Part 2
Ny "logga" som stämmer överens med det nya typsnittet överallt på bloggen (brödtext, länkar, rubriker etc.)
Nya bilder och ljusprickar ur fokus (finns det ett bra namn för dem??)

Fotodesign: Final
Större header + nya bilder (mer analgot dessutom) Nytt typsnitt på rubbet förutom rubrikerna.
Nåväl. Inte så stor skillnad egentligen
//A

 Stop The Tape!

2009-03-15 kl 01:02:29
Jag är så sjuk att jag tror att jag håller på att dö. Nej jag har inte aids eller cancer, bara halsfluss. Men det gör så ont att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Jag blev tvungen att sjukanmäla mig till mitt jobbpass 19-06 som jag skulle haft idag, och jag kommer nog inte kunna jobba mitt pass på måndag heller.
När jag gick till farbror doktorn sa han att jag hade fått det genom ett virus = går inte att behandla så jag får bara vänta på att bli bättre. Jeeej!

Men det finns ljuspunkter i mitt liv ändå.
Igår övertalade Lenne mig att jag skulle komma hem till henne och fira projektarbetsinlämningen med mys hos henne. Fast det blev inte så mycket mys, utan mest kaos. Sen somnade jag där, med ett bultande huvud, ömmande hals och igenkorkad näsa. Idag när vi vaknade var vi seeega men bestämde oss för att åka till Askims Torg och käka pizza på Gatzbys. Mm, ciao caio <3

Läste alldeles nyss att David Fridlund är på g med en ny platta och min sjuka kropp kände lite för att sätta på hans första och sjunga lite fastän min hals inte alls tillåter, alternativt lite David & the Citizens. Läs om den nya skivan här. Hoppas den blir lika fin som den förra <3//A

 The Tram Sessions

2009-03-12 kl 19:55:45
Hörde Mia prata om The Tram Sessions, och när jag frågade vad det var så förklarade hon att det var nån som tyckte att det verkade som en bra idé att ta in några svenska artister och låta dem spela på Göteborgs spårvagnar, filma det och lägga ut på nätet. Jag tycker det låter som en genialisk idé. Hittils har bara ganska okända band spelat så vitt jag vet, men jag har hört det ryktas om att SMK skulle spela någon gång. Jag borde börja åka spårvagn oftare, helt klart!

Här är mitt favoritklipp so far, med Bonnie & Clyde:


Mer fin musik till folket!
//A

 Nya bilder

2009-03-11 kl 00:42:28

God morgon syster

Nu är det hög tid att sova, ska upp och lämna Bessie på dagis imorgonbitti.
Puss
//A

 Nya bilder: Natt i Göteborg

2009-03-11 kl 00:38:45


Att jobba natt har sina för- och nackdelar.
//A

 28/2 i bilder (Haket + Röda Sten)

2009-03-11 kl 00:37:43


En mycket trevlig kväll måste jag säga!
Röda Sten är sjukt fint på natten, även ifall jag hade fått i mig för mycket för att lyckas fånga detta på vägen hem. Vi dansade, ramlade, pratade med killen i garderoben (ett av villkoren för att vi skulle få komma in på RS var att vi skulle hälsa från vakterna att han luktade svett) Men han bara log och sa att vi skulle hälsa tillbaka: "Det är synd att två så snygga karlar som ni inte inser min inre karisma"  varpå han förklarade för oss att vakterna var homofober.
Satsar på att komma in där nästa gång det är skoldisco, med shutter shadsen och några stammisar i gänget (Freja & co) lär det gå.

 Veckans tankemoln

2009-03-10 kl 22:14:05
Annelis tankemoln den senaste veckan - nu:

PROJEKTARBETE, PROJEKTARBETE, PROJEKTARBETE, pengabrist, 11-timmars nattpass, PROJEKTARBETE, Tyconträff, dansen, PROJEKTARBETE, sova, medarbetarmöte, hunddagis, svenskaredovisning, Eriks födelsedag (imorgon), PROJEKTARBETE, filosofihemtenta, balklänning, religös hjärntvättning, Möndal, PROJEKTARBETE, grupparbete i staden & framtiden, Stockholm, pengabrist, mamma & pappa, Franz Ferdinand, historieprov, högskoleprov, gatukonst, The Hives, soova, PROJEKTARBETE, bokredovisning, opponentskap, festivalsommaren, PA-redovisning, Markus Krunegård, religionsprov, Tiger Lou.Sen vill jag bara påminna typ hela världen om att ni är skyldiga mig en massa pengar:
Fridde: 1098 (Tåg + Franz hehe)
Erik: 350
Gunnar: 170
Jessica: 60
Mikaela: 200

 Tjejkväll

2009-03-05 kl 01:12:15
Idag var vi lediga för att jobba på våra projektarbeten. Så sjukt skönt att få tid till det, har ju varit i full gång heela helgen och veckan fram tills nu. Men jag har jobbat på fint, har kommit en bra bit påväg nu. Imorgon ska jag dock gå till biblioteket för att kolla efter lite fler böcker och lite sånt.

Åkte på kvällen in till stan för att gå på Jazzå + Vasastan med Linnea, Malin, Fridde, Ida K & Hanna. Jättretrevligt verkligen, vi måste träffas hela det gamla gänget oftare <3 
Och ja just det, Lenne var sjukt söt när hon blev fnizzig på en (stor) öl :**

Nu ska jag sova
puss
//A

RSS 2.0